В пореден скандал се забъркаха представители на „Продължаваме промяната“ (ПП). Този

...
В пореден скандал се забъркаха представители на „Продължаваме промяната“ (ПП). Този
Коментари Харесай

България тясна за глупостта им е! Дори в неделя идиотите на Киро творят скандали, вече международни

В следващ скандал се забъркаха представители на „Продължаваме промяната“ (ПП). Този път в основата е депутатът Константин Бачийски. Той изненадващо замеси Министерство на вътрешните работи и ДАНС в несъществуваща акция на Граничен контролно-пропусквателен пункт „Капитан Андреево“. Това съобщиха възмутени източници и от двете ведомства.

По-рано през днешния ден в ефира на Нова ТВ  той заяви, че двете институции правят сега дейности след сигнал за пропуснат към Германия неизпитан камион .

Предполага се, че медийната изява на депутата е обвързвана с опит публично да се очерни лабораторията за фитосанитарен надзор, чиято активност неотдавна бе прекъсната от БАБХ.

Според вътрешните за институциите източници, казаното от Бачийски няма нищо общо с действителността. Оказва се, че се касае за камион с хранителни артикули, който е достигнал до Германия с неистинен документи за осъществена инспекция. Твърди се, че това е дало мотив на зам.-министър Иван Христанов –  другият човек, който нападна гневно лабораторията – да вдигне на крайник КПКОНПИ, която действително няма никакви пълномощия да реализира сходна активност.

По неотложност е сезирана окръжната прокуратура в Хасково. От там на собствен ред се ангажира икономическа полиция. Установеното, обаче напълно компрометира БАБХ, а не лабораторията, която, става известно, няма пръст в тази ситуация.

Установява се, че камионът е минал през Граничен контролно-пропусквателен пункт “Капитан Андреево ” на 22 май, когато активността по  надзор напълно е била поета от държавната организация, намираща се под командването на шефа й Христо Даскалов и надлежно Христанов.

Има данни, че поради куцата организация, която БАБХ е основала на границата за проучването на стоката в идващите от Турция тирове, на 150 камиона, проби се вземат единствено от 4-5. Останалите се пускат без инспекция. Този факт към този момент е станал прочут на немските управляващи, откакто до границата им достигнал въпросния неизпитан камион, само че с документи за валидност на продукцията.

По неофициални данни, даже към този момент е открито кой в БАБХ е оформил въпросните документи. Тепърва ще се търси под чие началническо разпореждане е станало това, както и какъв брой още камиона са пропуснати към Европа по този метод. Не се изключва вероятността да се стигне до интернационален скандал.

Дейността на частната лаборатория за проучване на пестициди бе прекъсната на 20 май със заповед на Даскалов.

След всичко това пораждат още куп въпроси като да вземем за пример: “Бил ли е тази нощ Иван Христанов в КПКОНПИ, с цел да форсира дейностите по отношение на спряната към този момент лаборатория? Как един народен представител часове по-късно излиза и оповестява какво прави Министерство на вътрешните работи и ДАНС и за какво не споделя в действителност тъкмо коя работа е задействана? Умишлено ли се крие името й? За интензивно мероприятие ли става дума? Ще се сезира ли прокуратурата за оповестяване на следствена загадка, в случай че се откри този факт?

От Легия „Антимафия“ са подготвени идната седмица да огласят други такива случаи на пропуснати без инспекция камиони, като приложат съответни документи. Само за май имало най-малко три камиона, съпроводени с подправени документи, написани със задна дата.

От много време на място има непрекъснато наличие на чиновници от ДАНС, само че това няма връзка с огласената от Бачийски „акция“.

Собственикът на лабораторията Васил Димитров пръв сигнализира, че страната смачква бизнеса му, като на няколко пъти удостовери, че  преди този момент е бил застрашен от олигарх, че ще му се случи тъкмо това.

В отговор на разкритието за рекет е напън, се заприказва, че на шефа на БАБХ са били препоръчани два подкупа от 100 000 лева и 6 млн. лева В антикорупционната комисия, обаче шефът на БАБХ се отметна от тези изказвания, заявявайки, не е било по този начин. В Комисията се разбра, че едномесечна инспекция на всички вероятни държавни органи не е разкрила нито едно нарушаване на въпросната лаборатория.

Междувременно излиза наяве, че хаосът с камионите, които се струпват на границата, ни минимум не се взема решение.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР